Telefon
WhatsApp
Prof. Dr. Afyoncu, AKÜ’de “Yakın Tarihi” anlattı

1919'da işgaller başlayınca önce Balıkesir Ayvalık'ta başlayan direnişin Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla liderlik bulduğunu belirten Afyoncu, şöyle konuştu:
"Türk milleti, 3 yıl içerisinde kendine giydirilmek istenen esaret gömleğini kabul etmedi. Büyük bir mücadelenin sonunda 100 yıl önce içerisinde bulunduğumuz topraklarda büyük bir başarı sahnelendi. Bu, Türk milletinin direnç gücüydü."

Bir 1 kişi görseli olabilir

“Türk milletinde müthiş bir mücadele azmi vardır”

Osmanlı İmparatorluğunun tasfiyesinin devam ettiğini belirten Afyoncu, “Bundan 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu çöktü ama o dönemde bazı şeyler halının altına süpürülmüştü. Bunlar tekrar su yüzüne çıktı. Bunlar Türkiye’yi yakından ilgilendiren hususlar. O yüzden son yüzyılda ne oldu? Milli Mücadele’de ne oldu? Cumhuriyet nasıl kuruldu? Bunları iyi bilmemiz gerekiyor. Türkler 1071 yılında Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya gelmeye başladı. Biz Asyalı bir kavimiz. Bu coğrafya zor bir coğrafya. Tarihte ilk anlaşmayı yapan Hititler bu topraklarda yok oldu. Parayı bulan Lidyalılar bu topraklarda yok oldu. Dünyadaki ilk büyük imparatorluğu kuran Romalılar yok oldu. Ama biz 1000 yıldır bu topraklarda ayakta kalmaya ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Türk milletinde müthiş bir mücadele azmi vardır” ifadelerini kullandı.
Büyük Taarruz'un 100. yıl dönümünün kutlanacağını anımsatan Afyoncu,"Atatürk'ün hangi futbol takımını tuttuğu her zaman tartışılır. Atatürk'ün bizler kadar bir futbol ilgisi yok. Hayatında iki defa maç seyretmiş, biri Akşehir'de. Büyük Taarruz'u başlatmak için bir futbol maçı organize ediliyor ve onu izliyor. 100 yıl önce bu topraklarda başlayan Büyük Taarruz'da büyük bir başarıya ulaşılıyor." dedi.
Afyoncu, "Büyük Taarruz, son dönemde başarılı olan tek taarruz savaşıdır. O da bize bugünkü Türkiye Cumhuriyetini armağan etmiştir. Milli mücadele bize imkansız denilen şeyleri, nasıl başarabileceğimizi bütün dünyaya gösteren bir kahramanlık destanıdır." ifadelerini kullandı.
Konferansta konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, geçmişi konuşan tarihçinin sadece geçmişi anlatmadığını aynı zamanda geleceğe de yol gösterdiğini belirtti. Karakaş, sosyoloji biliminin ise şimdiki zamandan bahsettiğini ifade ederek, “Sosyoloji bilimi günümüzü açıklayabilme ve yorumlayabilme adına tarihe müracaat eder. Bu yüzden tarih bizim mutfağımızdır. Ona muhtacız. Tarih bilgisi bütün sosyal bilimciler açısından önemli. Sadece sosyal bilimler açısından değil hayatın güncel kısmında da tarihin ortaya koyacağı bilgiler çok önemlidir. Bizler tarih eğitimi alırken geçmişe ilişkin çok ayrıntılı bilgiler ediniyor ve öğreniyoruz. Ama yakın geçmişte gerçekleşen olaylar, yakın tarihimizin nasıl vuku bulduğuna ilişkin çok az bilgilerle donatılıyoruz. Oysa bugünü güçlü bir şekilde inşa edebilmemiz ve çok güçlü bir gelecek tahayyülü ve tasavvufu gerçekleştirebilmemiz için yakın tarihi çok daha iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Afyoncu, misafirlere kitaplarını imzaladı.
Konferansa, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, daire müdürleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı. >> İsa Kuş

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!