Telefon
WhatsApp
Kültürlerini ve ‘Fadiş  bebeği’ tanıtıyorlar

Haydarlı Belediye Başkanı Duygu Peker, eşi Nazmiye Peker ve Haydarlı beldesi kadınları yöresel kıyafetleri, söylemleri ve gelir kaynağı elde ettikleri ve çok kısa sürede büyük ilgi gören Fadiş bebek’leriyle birlikte Gazeteniz Kadınana’yı ziyaret ettiler.
Konuklarını ağırlayan Gazetemiz yöneticisi Canser Kuzu, Başkan Duygu Peker ve eşi Nazmiye Peker nezdinde kendisini ziyarete gelen tüm Haydarlı kadınlarına teşekkür etti.

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir
Türkülerin söylendiği, yöreye ait oyunların oynandığı ziyarette Haydarlı Belediye Başkanı Duygu Peker, Haydarlı beldesi kadınlarının kendi kültür ve adetlerini yaşatmak adına yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Yöreyle özdeşleşmiş olan ve yöre insanlarına gelir kaynağı sağlayan, ayrıca kişilerin kendilerini geliştirmelerine vesile olan Dinar Haydarlı Fadiş Bebek yapım kursunda eğitim alan kadınlar, böylelikle aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar.
Ziyarette konuşan Belediye Başkanı Duygu Peker; “Haydarlı, kültür unsurların çeşitliliği bakımından değerlendirildiğinde zengin bir beldedir. Yöre halkının kendine özgü düğün gelenekleri ve bu geleneklerinin içerisinde seslendirdikleri ezgileri, çalgıları, yöreye özgü terimleri, oyunları ve kıyafetleri dikkat çekmektedir. Özellikle yöredeki kadınlar, düğünlerde önemli bir rol oynamaktadır. Yöre kadınlarının, kendine özgü kıyafetleri ve müzik icraları sırasında kullandıkları ritim çalgıları da dikkat çekmektedir.
Haydarlı düğünlerinde kullanılan enstrümanlar, genellikle klarnet, davul, trampet ve elektro bağlamadır. Bunun yanı sıra kadınların kına ve düğün havalarını seslendirirken teş, def ve kaşık kullandıkları görülmektedir. Dinar düğünlerinde özellikle Haydarlı beldemizde benimsenmiş yöreyi iyi tanıyan müzisyene düğünler yaptırılmaktadır.

Bir 7 kişi, oturan insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir
Kadınlar, düğünlerde yöreye özgü kıyafetlerini giymektedirler. Yöre kadınları, düğünlerin yanı sıra bayramlarda da bu yöresel kıyafetleri giydiklerini ifade etmektedirler. Erkelerin ise düğünlerde günümüz kıyafetlerini tercih ettikleri görülmektedir. Haydarlı beldemizde yaşayan kendilerini Türkmen olarak tanımlayan halk, kültürlerini korumaya ve yaşatmaya oldukça özen göstermektedirler. Gerek Haydarlı’da yaşayanlar gerekse iş koşulları sebebiyle yurt dışında ikamet eden bireyler beldenin geçmişten günümüze nesiller boyu aktarılan geleneklerini sürdürmektedirler”dedi.
Fadiş Bebek yapım kurslarında eğitim aldıktan sonra kendi yörelerine uygun olarak bebekleri giydiren Haydarlı beldesi kadınları, önceki gün Vali Doç.Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nı da ziyaret ederek, hem tanıtım yapmışlar, hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a da Fadiş bebeklerden takdim etmek için destek istemişlerdi.

Bir 6 kişi, oturan insanlar ve iç mekan görseli olabilir
Gazetemiz ziyaretinde de konuyu dile getiren Nazmiye Peker, Canser Kuzu’dan da bu konuda destek istedi.
Hoşça geçirilen vaktin ardından tüm kadınlarla teker teker ilgilenen ve onlara hediyeler veren Canser Kuzu’ya Fadiş bebeklerden hediye edildi.
Kuzu açıklamasında; “Kültür şehri ilimizin Dinar ilçesinde Çölovası bölgesindeki köylerde düğün, bayram gibi özel günlerde kadınların giydiği yöresel kıyafetler “Fadiş Bebek” ile tanıtılıyor. Yöre kültürünü anlatan Fadiş Bebekler oldukça ilgi görüyor. Şahsıma da Fadiş Bebek’ten hediye eden değerli dostum Nazmiye Peker ve arkadaşlarına başarılarını devamını diliyorum”dedi. >> Serap Keskin

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabı, ağaç ve açık hava görseli olabilir

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!