‘F klavye, Türkçeye en uygun klavye sistemidir’
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Intersteno Türkiye Temsilciliği, Afyon Eğitim Vakfı ve Şuhut Vakfı işbirliğinde, F Klavye ve Robotik Kodlama Paneli düzenlendi.
Panele Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Akçil, Şuhut İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Eroğlu, Sandıklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Bozkurt, Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu Başkanı Dr. Mehmet Ali Danışman, Afyon Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Murat Diker ile öğrenci ve öğretmenler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO ve AEV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İscehisar’de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden öğrencilere Allah’tan rahmet, yaralı öğrencilere acil şifa dileyerek başladı.
“TÜRKİYE F KLAVYE PLATFORMU KURULMASI ÖNERİSİNİ DESTEKLİYORUZ”
Serteser, “Bugünkü panelimizin, eğitim alanında ufuk açacağını düşünüyorum. Hem F Klavye, hem de Robotik Kodlama, ülkemizin geleceği ile doğrudan ilgili. Dünyanın farklı ülkeleri, ilkokul çağındaki öğrencilere el yazısı yerine klavye eğitimi vermeye başladı. F Klavye, Türkçemizin dil yapısına en uygun klavye olması bakımından, öğrenilmesi en kolay klavye sistemidir. Öğrenildiğinde zamandan büyük tasarruf sağlayan F Klavye’nin mucidi de merhum İhsan Yener’dir. Hemşehrimiz olan merhum İhsan Yener’i de bu vesileyle rahmetle anıyorum. Şimdi de Sayın Seçkin Köse, İhsan Yener’den aldığı bayrağı en yükseğe taşıyor. Genç yaşlarda Klavye Dünya Şampiyonluğu’nu kazanan, hızlı yazması ile iş hayatında da örnek gösterilen Seçkin Bey, şimdi Dünya Şampiyonları yetişmesinde önemli rol oynuyor. Klavye Şampiyonaları’nda dünya birincilerinin çoğunun ilimizden çıkmasına vesile olan, Afyonkarahisar’ın F Klavye öğretiminde pilot il olmasını sağlayan Seçkin Bey’e, hem bu çalışmaları dolayısıyla, hem de Afyon Eğitim Vakfı’na sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum. Dünya Klavye Şampiyonaları’nda dereceye giren öğrencilerimizi de ayrıca kutluyor; öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Seçkin Bey’in Türkiye’de başarıyla temsil ettiği Intersteno-Türk grubunun F Klavye eğitiminin yaygınlaştırılması ve bu yönde Türkiye F Klavye Platformu kurulması önerisini biz de destekliyoruz” dedi.
“ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE İMZA ATACAKLAR”
Serteser, Robotik Kodlama eğitiminin de önemine dikkat çekerek “Panelimizde işlenecek diğer bir konu ise Robotik Kodlama’dır. Robotik Kodlama, okullarımızda verilmeye başlanan önemli bir eğitimdir. Özellikle makineleri yönlendirme konusunda temeli sağlam alan öğrencilerimiz, dünyanın hızla kabul ettiği dijitalleşme yolunda da ülkemizin geleceğine imza atacaklardır. Robotik Kodlama, aynı zamanda araçların birbiri ile iletişiminin de altyapısıdır. Bu nedenle eğitim camiamızın olduğu gibi velilerimizin ve öğrencilerimizin de bu konuda hassasiyetle durması gerekir” ifadelerini kullandı.
ALBİKERE.COM, SOSYAL İŞLEVE SAHİP
Serteser, konuşmasını şöyle bitirdi: “Sözlerimin sonunda Afyon Eğitim Vakfımız’ın iktisadi işletmesi tarafından kurulan, Afyonkarahisar Valiliğimiz ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız tarafından desteklenen albikere.com sitemiz hakkında da bilgi vermek istiyorum:
Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in önerisi ile kurduğumuz albikere.com, pazaryeri mantığıyla işleyen bir e-ticaret sitesidir.
Vergi mükellefi olsun, olmasın tüketicilere ulaştıracağı ürünleri olan herkesin ücretsiz mağaza açabileceği albikere.com, aynı zamanda Türkiye’de örneği olmayan sosyal işleve sahip.
Albikere.com’da Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in eşi Sayın Sümeyra Çiçek Hanımefendi’nin himayelerinde kurulan Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri’nün ürünlerini bulabiliyorsunuz, böyle kadın istihdamına katkıda bulunuyorsunuz.
Elde edilen tüm gelirin Afyon Eğitim Vakfı üzerinden öğrencilere ulaşması ile de geleceğimize yatırım yapıyorsunuz. Tüm değerli konuklarımızı alışverişlerinde albikere.com’u kullanmaya, üreticilerimizi albikere.com’da mağaza açmaya davet ediyorum.”
F KLAVYE ÖĞRENİMİNE KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLANMALIDIR
Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse de F Klavye’nin Türkçeye en uygun klavye olduğunu vurguladı. Köse, “İhsan Yener hocamız, önemli araştırmalar ve çalışmalardan sonra Türkçeye en uygun şekilde dizayn edilen F Klavye, 1955 yılında Türk Standardı olarak kabul edilmiştir. F Klavye’de, parmakların fiziki güçleriyle ve hareket kabiliyetleri de değerlendirilmiştir. Parmaklara düşen yük oranları, parmakların fiziki gücüne ve hareket yeteneğine uygun olarak saptanmış, esas yük klavyenin orta sırasına verilmiştir. Böylece, F Klavye’de; Türkçenin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk getirilmiştir. F Klavye on parmak metoduyla, zamandan önemli bir tasarruf sağlanmaktadır. On parmakla klavye kullanımı öğrenimine küçük yaşlarda başlanmalıdır. Bilgisayar her eve girmekte, çocuklarımız çok küçük yaşlarda bilgisayarla tanışmaktadır. O nedenle bilgisayar klavyesini kullanma eğitimi de küçük yaşlarda gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.
OYUNLU F KLAVYE PROGRAMI GELİŞTİRİLDİ
Köse, şu vurguları yaptı: “Bakanlık nezdinde, İlkokul, Ortaokul ve Liselerde de, F klavye eğitimlerinin mecburi ders olarak konulması çalışmalarımız devam etmektedir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, özellikle Avrupa ve Amerika'da, bilgisayar klavye eğitimi ilkokulun ilk senesinde başlamaktadır. Örneğin, el yazısını kısa bir süre önce terk eden Finlandiya, ilkokul birinci sınıfında el yazısının yerine on parmakla bilgisayar klavyesini öğrencilerine öğretmekte ve kullandırmaktadır. Çocuklarımızın küçük yaşlarda bilgisayarla tanışmaları nedeniyle, okul öncesi gerek 5-6 yaşındaki çocuklarımızın, gerekse ilkokula yeni başlayan öğrencilerimizin, bilgisayar klavyesini on parmakla yazmayı öğrenmesini oyun oynayarak sağlamak üzere, İntersteno Türk Grubu Üyelerimizce Oyunlu F Klavye programı yapılmıştır. Bu program bugün tanıtılacak ve küçüklerin hizmetine ücretsiz olarak sunulacaktır. Öğretmenlerimiz bu programın ülkemizde ve dünyada benzeri olmadığını belirtmektedirler. Oyunlu F Klavye programını yapan, Programcı Yusuf Çetin ile kendisine destek veren Öğretmen Hüseyin Özçelik, Dünya Şampiyonlarından Zehra Taşkale ve Mehmet Kurt’a çok çok teşekkür ederiz. Hayatını F klavye eğitimine ve F klavyenin gelişimine veren rahmetli İhsan Yener hocamızın liderliğinde, ülkemiz istisnasız tüm Dünya Şampiyonaları’na katılmış, 1965’den bugüne kadar 40’ı rekor olmak üzere 103 Dünya Şampiyonluğu elde etmiştir. 2016 yılında vefat eden hocamızın adının, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm bilgisayar laboratuvarlarına, DENEYAP atölyelerine, kendin yap atölyelerine, vb. birimlerin ve bilgisayar laboratuvarlarına verilmesin öneriyoruz. Önerimizin kabul edilmesi halinde, bu atölyelerin isimlerinin İhsan Yener Bilişim Atölyeleri olması gerekmektedir.”
BİLGİSAYAR İHALELERİNDE F KLAVYE ZORUNLULUĞU
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da “F Klavye kullanımı ile ilgili alınmış kararlar var, bütün kamu alanlarında F Klavye kullanımına ilişkin tavsiye ve talimat var. Biz Üniversitemiz’de, bilgisayar ihalelerimizde F Klavye zorunluluğu getiriyoruz; bu konuda mevzuat da bulunuyor. Ama toplumun geneline baktığımız zaman, bu konuda hızlı yol alamadığımızı da görüyoruz. Özellikle çocuklarımız, klavye öğrenmeye cep telefonları ile başlıyorlar. Bu konuda yol alabilmemiz için öncelikle çocuklarımıza yatırım yapmamız gerekiyor. Çünkü klavye öğrendiğiniz zaman değiştirmesi zor oluyor; zihinsel ve fiziksel bir yatkınlık kazanıyorsunuz. İkisini birlikte değiştirmeniz gerekiyor. Yeni neslin F Klavye öğrenmesinin en kolay yolu, cep telefonlarının klavyesinin değişmesidir” dedi.
DİJİTAL TOPLUM KAVRAMI
Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“F Klavye, Türkiye için özel tasarlanmış bir klavyedir. Türkçedeki harf sıklıkları ve parmakların fiziksel özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiş bir klavyedir. F Klavye’de 10 parmak yazmaya başladığınız zaman, bu size zevk veriyor; ritmik bir yapısı var. Rahmetli İhsan Yener’i, burada minnetle anıyorum. Bu bayrağı taşıyan Seçkin Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum. F Klavye’nin kullanımının geliştirilmesi, ülkemizdeki pek çok alanda tasarruf sağlayacaktır. Robotik Kodlama ise dijital dünyanın kapılarını açan bir özelliğe sahiptir. Toplumu biz sosyologlar dijital toplum olarak da adlandırmaya başladık. Hayatımızın hemen hemen yer kısmında dijital unsurlar bulunuyor. Artık teknoloji ile yaşıyoruz; bu anlamda kendimizi geliştirmemiz çok önemlidir.”
Açılış konuşmalarının ardından Şuhut Cumhuriyet İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hüseyin Özçelik ve BilgisayarProgramcısı Yusuf Çetin, Oyunlu F Klavye Programı’nı tanıttı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Karasekreter, Robotik Kodlama ve Yazılım Eğitimleri hakkında sunum yaptı.
Okul öncesi F Klavye öğrenen öğrenciler Erva -Hasan Eymen ile Dünya Şampiyonları Nisan Maya Tunçoğlu ve Merve Mutlu’nun gösterilerinden sonra ödül törenine geçildi.
Program, panel ile devam etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu Genel Başkanı Dr. Mehmet Ali Danışman’ın yöneticiliğini üstlendiği panelde F Klavye Uçan Parmaklar Derneği Başkanı, Av. Bekir Arabacı,Şuhut İlçe Milli Eğitim Müdürü, Hüseyin Eroğlu,AKÜ Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Nezahat Hamiden Karaca,Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hasan Erdoğan,AKÜ Öğretim Üyesi Dr. Erhan Akdağ ayrıntılı bilgiler paylaştı. (Serap Keskin)
Benzer Haberler
Afyonspor'da Kongre Günü Belli Oldu: Çığlığımızı Duyun!
Genel Başkanımızın Emrinde Bir Ve Beraberce Çalışacağız
Milli Eğitim'de Ortak Sınavlar Görüşüldü
Atatürk, Şartların Olgunlaşmasını Bekledi
Üstün ve Yılmazaslan’dan TOKİ Başkanlığına ziyaret
Afyon TOKİ SBL'de Bahar Şenliği
Başkan Kılınçarslan, “TÜBİTAK 4006 bilim fuarına katıldı.
AKÜ Öğrencileri Filistin için yürüdüler