'Çok kanallı yayıncılık' sistemi anlatıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneğince yürütülen "Yerel Medya Buluşmaları Projesi" kapsamında Afyonkarahisar'daki yerel ve ulusal medya temsilcilerine "çok kanallı yayıncılık" sistemi hakkında bilgi verildi.
Medya Derneği Başkanı ve Takvim gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, Star.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay ile Editör Can Kazancıoğlu, İl Özel İdaresi toplantı salonunda gazetecilerle bir araya geldi.
Kızıltaş, açılışta yaptığı konuşmada, Medya Derneğinin kurumsal bir yapıya sahip olduğunu ve İletişim Başkanlığı'yla birlikte yürüttükleri proje kapsamında Afyonkarahisar'da bulunduklarını söyledi.
Türkiye'de yerel medyayla bir araya geldikleri 19'uncu toplantılarının olduğunu dile getiren Kızıltaş, şöyle konuştu: "Bizim farklı bakış açılarımız, değerlendirmelerimiz ve siyasal mensubiyetlerimiz olabilir. Ama hepimiz gazeteciyiz. Gazeteci, radyocu, televizyoncu, internet medyası ya da sosyal medyayla uğraşanlar olabilir. Ama temel de yaptığımız iş gazetecilik."
Kızıltaş, Türkiye'deki yerel medyanın önemine dikkat çekerek,"Afyonkarahisar'da, Kütahya'da, Ordu'da, Trabzon'da, Erzurum'da, Diyarbakır'da ve diğer illerde çıkan gazeteler, aslında bu toprakların gerçek sesidir. Olup bitenlerle alakalı gerçek durumu aksettiren yayın organlarıdır. Hepimiz de biliyoruz ki; yerel medyanın İstiklal Savaşı döneminde çok büyük faydaları oldu. Özellikle de sıkıntılı dönemlerde yerel medya her zaman en önemli rolü gördü."dedi.
2021 yılında sektörde bir takım gelişmelerin olduğunu aktaran Kızıltaş, şöyle devam etti: "Bu gelişmeler hep vardı. Vaktiyle radyo çıktığında tiyatro yok olur denilmişti. Televizyon çıktığında gazeteler ve sinema da yok olacak denilmişti. Fakat şimdi yine hepsi var. Belki biraz şekil değiştiriyor, muhtevasında bir takım oynamalar oluyor, kendini biraz daha geliştiriyor ama sürdürüyor. İnternet ortaya çıktığından beri yazılı basın bitti, bitiyor şarkısı 1990'lı yıllardan beri çokça söyleniyor. Yazılı basın çokta sağlıklı değil ama ölmedi, hayatta. Bundan sonra da tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. 1990'lı ve 2000'li yıllarda e-kitaplar çok yaygındı. Ama insanlar kağıt kokusunu sevdiği için olsa gerek kitaplar hala geçerli. Dolayısıyla bugünlerde dijital ağırlık kazandı. Ama gazetelerimiz hala var. Belki 2000'li yıllarda sayıları azaldı ama yerel medya var. Mutlaka da olmalı."
Programda Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ile Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay da birer konuşma yaptı.
Can Kazancıoğlu, "çok kanallı yayıncılık" hakkında sunum yaptı. Toplantı sonunda yerel medya temsilcilerinin karşılaştığı zorluklar ve sorunlar da ele alındı.
Küçükkurt, Basın-yayın
sektörünün talep ve
önerileri dile getirdi.
Toplantıda Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt ise , Basın-yayın sektörünün talep ve önerileri dile getirdi.
Talep ve önerileri bir rapor halinde ilgililere sunan Küçükkurt, bu raporu meslektaşları ile paylaştı.
Küçükkurt; “ Basın-yayın camiasının içerisinde bulunduğu sorunların en başında “gazetecilik” mesleğinin bir tanımının olmaması gelmektedir. Bu nedenle 250 TL’ye bir internet adresi alan herkes kendisini “Gazeteci” olarak nitelemekte, bu durum bir çok kargaşayı beraberinde getirmektedir.
Meslek ahlakı, kuralları ve gelenekleri ile bağı olmayan pek çok kişi bir kamu görevi olan “Gazetecilik” kisvesine bürünerek siyasi, ticari ve sosyal bir çokalanda değişik amaçlara hizmet edebilmektedir.
Sosyal medya ile ilgili olarak yapılması gündemde olan çalışmalar kapsamına “basın-yayın” camiası da dahil edilmeli, öncelikle “gazeteci”ninyeni bir yasal tanımı yapılmalıdır. Böylece belirli şartları yerine getiremeyenlerin bu önemli meslek sıfatını kullanma hakkı ortadan kalkmalıdır. Mesleki şartları yerine getiren, kamu görevinin gereklerini sağlayan gazetecilere ise kolaylıklar sağlanmalıdır.
Bunun için doktorluk, mali müşavirlik, avukatlık meslekleri için oluşturulmuş sistemlerden yararlanılabilir. Gazeteciler Cemiyetleri yasal statü ile Baro, Tabip Odası, Muhasebeciler Odası gibi yetkililerle donatılırsa, meslek camiasının ahilik kuralları çerçevesinde kendi kendini kontrol etmesi sağlanabilir. Örneğin yasalara ya da meslek ahlakına aykırı hareket eden bir gazetecinin “meslek ruhsatı” kısa süreliğine elinden alınır ya da tümden iptal edilirse mesleki bir disiplin ortaya çıkacaktır.
Sorunların bir çoğunu büyük manada ortadan kaldırabilecek böylesi bir yasal düzenlemenin haricinde sektörümüzle ilgili olarak meslektaşlarımızın dillendirdikleri talepler aşağıdaki gibidir:
1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 3 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
2. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
3. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinde indirime gidilmelidir.
4. TÜRKSAT uydu bedeli ödemeleri döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.
5. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle, basın-yayın kuruluşlarına destek sağlanmalıdır Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.
6. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçe tamamen İstanbul merkezli basın yayın organlarına dağıtılmaktadır. Bu bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalı ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtılmalıdır.
7. Yerel Medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak Kalkınma Ajansları aracılığıyla projeler hazırlanıp, hayata geçirilmelidir.
8. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.
9. Üniversitelerdeki basın-yayın ve gazetecilikle ilgili bölümlerden mezun olan binlerce öğrenci iş beklemekte, sektör ise iş bilen elemana muhtaç durumdadır. Ders müfredatları ve fiili uygulamalar birbiriyle uyumlu hale getirilmelidir.” dedi. >> İsa Kuş
Benzer Haberler
Belediye'deki Sürgüne Yargı Set Çekti: Mahkeme Kararları Uygulanacak Mı?
Cumhuriyetimizin 101. Yılı coşkuyla kutlandı
Vali Yiğitbaşı, tebrikleri kabul etti
Genç avukatlar ruhsatlarını aldı
ATSO'dan Vergi Rekortmenlerine Teşekkür
Başkan Burcu Köksal’dan Çölyak hastalarına müjde
İŞ İNSANI ARABACI’YA EN ANLAMLI BELGE
Küçükkurt’tan, Vali Yiğitbaşı’na Ziyaret