Telefon
WhatsApp
AFSÜ’den bir ilk daha

Türkiye’den tam uyumlu donör bulunamadığından, Almanya’daki tam uyumlu donörden toplanan periferik kök hücre getirtilerek yapılan operasyona ilişkin bilgi veren AFSÜ Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeter Düzenli Kar, bir aylık bir takip süresinde hastamızın naklinin başarılı olduğunun gözlendiğini ve kemik iliği havuzunda kötü huylu hücreye rastlanmadığını söyledi.
Nakiller, Aile İçi veya Dışı Vericilerden Yapılabilir
Kemik iliği naklinin başta kan kanserleri olmak üzere belirli kanser türleri, kemik iliğinin yetersizliği ile giden kalıtsal ve metabolik hastalıklar ile bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Kar, şöyle konuştu: “Başka bir vericiden kök hücre alınarak yapılan nakil tipine Allojenik Kök Hücre Nakli denir. Kötü huylu ve kalıtsal geçişli hastalıklarda tercih edilen bu nakiller, aile içi veya dışı vericilerden yapılabilir.
AFSÜ’de şimdiye kadar yedi hastaya tam uyumlu kardeş donörden başarı ile nakil yapılmıştır. Bu hastamız kemoterapi etkisi altında riski yüksek olduğundan ve tam uyumlu akraba donörü olmadığı için TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) aracılığı ile Almanya’dan tam uyumlu donör tespit edilerek getirtilen kök hücre, merkezimizde başarı ile nakledildi.

Hastamız, nakilden yaklaşık on gün önce Kök Hücre Nakil Ünitesine alınarak hazırlık işlemleri tamamlandı. Bu aşamada, hastamızın kötü huylu bir hastalığı olduğundan öncelikle Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı iş birliği ile tüm vücut radyoterapisi uygulandı. Ardından kemoterapi ile bağışıklık sistemi nakle hazır hâle getirildi ve kök hücre nakli yaklaşık bir saat süren başarılı bir operasyon ile tamamlandı. Nakil sonrası yaklaşık bir aylık takip süresinde hastamızın naklinin başarılı olduğu ve kemik iliği havuzunda kötü huylu hücreye rastlanmadığı görüldü.”
AFSÜ’de En İyi Sağlık Hizmetlerini Vermenin Mutluluğunu ve
Gururunu Yaşıyoruz
Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş da AFSÜ Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Kliniğinde akraba içi nakil yanında akraba dışı nakillerin de başarılı bir şekilde yapılabilmesinin önemine işaret ederek hem Afyonkarahisar için hem de bölgemizdeki birçok ilde çocuk kök hücre nakli merkezinin olmaması nedeniyle AFSÜ’nün bu konuda önemli bir görev üstlendiğini söyledi.
AFSÜ personelinin araştırma-geliştirme, danışmanlık, eğitim ve üretimin yanı sıra sağlık hizmetleri alanında da görevlerini başarı ile gerçekleştirmesinin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Okumuş, “Alanında uzman olan ve sorumluluklarının bilincindeki bütün personelimize çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Çok sayıda hastaya hizmet verme kapasitesi olan Çocuk Kök Hücre Nakil Ünitemizin de önümüzdeki yıllarda daha nice başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum.” dedi. >> İsa Kuş

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!